drygt nio tips till nyblivna mammor
2 Se till att ge flaska, även om ni ammar. På den här punkten har vi lärt av våra misstag. Eftersom amningen fungerade smärtfritt testade vi inte flaska förrän Harry var flera månader gammal och pappa skulle vara ensam med honom över flera timmar. Han dricker fortfarande inte ur flaska.
Med nästa barn kommer vi att se till att pappa ger utpumpad mjölk ur flaska minst någon gång i veckan om möjligt (dock är det viktigt att man väntar tills barnet lärt sig amma ordentligt, eftersom det är olika sugteknik). Inte bara för att lära dricka ur flaska, utan även för att försöka förhindra att barnet blir så extremt mammigt som Harry länge var -och är.
3 Det kan tyckas banalt, men det tog många nätter och en nästintill förstörd bäddmadrass innan jag förstod att om man sover med BH och amningsinlägg slipper man vakna i en sjö av mjölk varje morgon. För att inte tala om den klibbiga känslan av söt, intorkad mjölk på hela överkroppen.
4 Vagndjungeln. Vilket bry vi hade innan vi köpte! Och trots att vi kände oss så nöjda till slut använder vi inte den dyra (3000) vagn vi först köpte, utan en begagnad vagn som jag införskaffade billigt på Blocket när Harry var runt 8 månader. För ligger, det gör de inte länge! I Harrys fall inte alls. Tidigt ville han bli uppbullad så att han kunde sitta och titta, inte ligga och glo rakt upp i det blå. Den vagn vi först köpte hade inget stöd för benen när man gjort om den till en sittvagn, utan de hängde rakt ner. Och det vet alla som suttit på en barstol att stöd för benen vill man ha annars blir man trött i höften. Det var en enorm lättnad när vi köpt den andra vagnen som hade stöd så att benen i princip kunde peka rakt framåt, med knäna nästan raka. Helt plötsligt ville Harry åka vagn längre än 10 minuter!
Det näst viktigaste vid vagnköp är att den har en stor rymlig korg undertill. För matvaror. För shoppingfyndet. För vänners tunga väskor. Och för väskan full med ifall-saker som du för en gångs skull inte tagit med dig den dag din son råkar trilla huvudstupa i en vattenpöl eller får tokdiarré när ni är på väg till ett möte ni redan avbokat tre gånger. I vår korg ligger även en hink och spade, en toarulle för Harrys ständigt snoriga näsa, en tjock tröja och en burk med fruktpuré för krissituationer. Och en mängd andra prylar som ingen orkat slänga/ta med upp i lägenheten.
Allt annat i vagndjungeln är helt och hållet överflöd, och till för att kunna klämma ut ytterliggare några hundralappar (eller tusenlappar) ur osäkra blivande föräldrar. Små eller stora hjul fram/mjuka hjul eller hårda punka-fria/framåtsittande, bakåtsittande, eller vändbart styre. Man är inte en dålig förälder om man inte köper bästa möjliga vagn åt sitt barn. Köp en som tål bananfläckar. Och som du vågar lämna utanför det trånga kafét utan trippla lås. Och som kan stå ute i regnet när du hälsar på kompisen utan hiss. Köp begagnat.
5 Lyssna inte på alla råd du får, utan lita på ditt eget omdömme. Det rådet fick jag själv många gånger. Det är det bästa rådet jag kan ge någon, men det råd som jag själv blev argast över!!! Hade jag vetat vad jag själv tyckte var bäst hade jag ju inte sökt kunskap utifrån! Hade jag haft en stark känsla i magen över vad som var rätt hade jag självklart följt den. Men nu hade jag sällan det. Dessto oftare hade jag ett ömtåligt men högljutt barn i famnen, och en känsla av villrådighet och maktlöshet. För vad visste jag och Erik om barn?
Men i efterhand har jag förståt att medan jag förtvivlat försökte fråga eller läsa mig till hur man bäst somnar, matar, stimulerar och sätter gränser för små barn, och innan vi bestämt oss för vilken av alla andras mer eller mindre bra metoder vi skulle använda, så gjorde vi under tiden just det; somnade, matade, lekte och uppfostrade. Fast på vårt sätt. Det som föll oss naturligt in. Så i efterhand förstod jag det viktigaste rådet: Lita på dig själv. Läs inte för mycket.
6 Samma råd igen men med en annan formulering. Det finns inga måsten. Barnet måste inte somna själv. Bara om ni känner att det finns ett behov av det. Vill barnet leva på din mage i början, och du själv känner att du orkar med det, så låt det. Du måste inte vänja det av vid det. Inte för barnets skull i varje fall. Tids nog kommer barnet inte längre ha ett behov av det. Tro mig, det kommer inte att vilja sitta fast på din mage hela livet. Inte ens ett halvår. Kanske ett lite väl specifikt råd. Men åå vad jag skulle vilja ge mig själv det när Harry var pyttig. Vilket sjå vi hade! Och vad dåligt jag mådde, inte över det underbara barnets mysiga ömhetstörstande, utan över det dåliga samvetet jag hade över att jag inte "gjorde något åt det". Varför jag nu fick för mig att jag skulle ha gjort det.
7 Vänta inte tills barnet sover med att göra allt du behöver göra. Får då kommer du mycket snart få känslan av att du aldrig hinner göra något!! Det läste jag också i en tidning, och även detta kan tyckas banalt, men för mig var det en så kallad aha-upplevelse... Kissa och duscha med barnet i babysitter på badrumsgolvet. laga mat och ät med barnet på magen. (se dock till att inte råka spilla kokande vatten eller anna varm mat på ditt barn) lek plocka-undan leken innan ni somnar. För när bebben sover skall man slappna av. läsa en bok. hångla lite med sin karl. eller rent av sätta sig ner en liten stund.
8 Det är jättesvårt för förhållandet att få barn! Men det går. Och det är styrkande i längden. :)
Efter en relativt motig vår och sommar är vi tillbaka starkare än någonsin jag och Erik. Man måste bara hitta rätt i det helt och hållet upp-och-nedvända livet igen.
9 Livet vänds upp-och-ner av att få barn. Så är det bara. Men man slipper iallafall platt hår. Och man vänjer sig fortare än man skulle kunna tro.
9,5 Slarva inte bort sladden till den nyköpta filmkameran!!
alldeles fantastiskt underbart!!!! Sicka detta och det andra inlägget jag pratat om till nån tidning och ge svar på tal till alla "experter"!!!!!! Detta är sunt förnuft!!!
tack Cissi det var snälla ord! :)
ps när får man inspektera lilltjejen?
kram
när vi landat lite så är en inspektion ok =) Det är vardagen utan Jonas som jag fasar inför, så när vi ser hur det fungerar så satsar vi på träff!
Så fint skrivet!
Härligt! Skönt att ni går igenom allt detta först, så har jag någon att rådfråga när det blir dags för familj för min egen del. Ni glömmer inte bort detta om tio år va?
10!?!?
åja 5 måtte väl räcka. högst 7.
men no pressure! ;)
när ni väl skaffar kusiner kommer ni att vara sååå trötta på våra goda råd!! Då kommer ni önska vi lät bli att lägga oss i... :)